Monday, 30 May 2011

 
Before you talk, listen.
Before you react, think.
Before you spend, earn.
Before you criticize, wait.
Before you pray, forgive.
Before you quit, try.

Sunday, 29 May 2011

ada sesuatu dlm sesuatu

Lyrics:
Wahai pemilik nyawaku
Betapa lemah diriku ini
Berat ujian dari Mu
Kupasrahkan semua pada Mu
Tuhan baru kusadar
Indah nikmat sehat itu
Tak pandai aku bersyukur
Kini ku harapkan cinta Mu
Reff
Kata kata cinta terucap indah
Mengalir berdzikir di kidung do’a ku
Sakit yang kurasa biar
Jadi penawar dosaku

*
Butir butir cinta air mataku
Terlihat semua yang Kau beri untukku
Ampuni khilaf dan salah selama ini
Ya Illahi Muhasabat cintaku

Tuhan kuatkan aku
Lindungiku dari putus asa
Jika ku harus mati
Pertemukan aku dengan Mu
Back to Reff
Back to *
Repeat Reff 2x
video

Tuesday, 24 May 2011

miMpi

maha suci Allah yang masih memberi nikmat khidupan y mmbolehkan sseorang hamba u terus mndekati, mngenali, mnyayangi, mngasihi, diriNYA y agung..Allahuakbar..
diri ini bukanlah ustz.. bukan jga ilmuan.. tp, u berkongsi, boleh la..kalau dulu, xpernah terlintas u mnulis2 seperti ni..kalau dulu, suka baca je y org tulis..lgi2 org y dikenali..maklumlah..diri ini sentiasa dahagakan ilmu, wlaupn bukan didalam kelas or bersama lecturer, ilmu tetap bleh dicari..antaranya, pembacaan lah..

dri dulu..dri sekolah lg, pmikiranku xsama ngn pmikiran org lain, xtau la nape mcm 2. kalau kwn2, diorg lebih berminat u merasai hidup remaja, berhibur, berseronok..tp bg aku, kseronokan tu biasa je..ntah, ape jua keadaan, ak akn rsa suka, seronok, tp kalau sedih, sedih jgk la kn..

dari zaman sekolah lg, ak terniat u KAWIN AWAL..adui la..org lain niat nk bljr tinggi2..tp ak, niat mcm 2 ..tp yela, keadaan kewangan la y akn mnjadi pnghalang, disamping kputusan keluarga..ape2 pn, bljr tetap bljr, tp bgiku, kalau belajar n ad isteri, lg best kot..terjaga semuanya..kan..bhgia plk 2..kui3..

tp apa2 pn, perlu jgk keizinan dr Allah..tp smlm, ak mimpi ak kawin..dgn sape ntah..tp kan, kisah sedih berlaku. tp diri ni tetap kuat, mgkin Allah nk uji kot, mungkin Allah nk hapuskan dosa2 lalu ngn bg ujian sesedih 2..mmg mimpi mcm ni,  lepas je kawin, duk sehari kt umah..bek la sgt ngn isteri, isteri pn, asyik senyum je mmngjang..hehe..sejuk hati ni y menengoknya..tp kan, tiba2 mimpi 2 mcm dicepatkan, mklumlah, mimpi,x teratur, kejap kt sana, kejap kt cni..ha, lepas 2, tibe2 isteri 2 dh ikut org lain..bekas kawan rapatnya kot, xkenal jgk, xnampk muka, kalau nmpk pn x kenal jgk..haha...punya la sedih hati ni, yela, org y disayangi pergi begitu je..bdohnya rasa, mcm mane  isteri sendiri boleh ikut laki lain..huhu..n then, ak call la dia, tp x angkat..msj pn x balas..sedihnya hati ni xsiapa tahu, tp dlm hati ni, wlau apepun  berlaku, kalaulah dia kembali, ak tetap akn maafkannya..terima balik..n lame jgk la dia x balik..last2, aku msj, ak bgtau dia, "dulu awk jnji, kalau dh jd isteri sy, awk akn lupakan org lain, dan syg sy sepenuh hati",,haaha,msj pn punye la jiwang..n then, x sangka, dia reply, "ok, sy balik"...haha..gembiranya hati ni x siapa tau..tp xsempat aku tgk dia balik,,tiba2...arghh, silaunya..sape plk y buka lampu ni..adui..rupa2nya masuk waktu subuh dh, mak y kejutkan..adui, rosak program aku..huhu.. xsempat nk tgk isteriku pulang,haha.. tp mimipi 2 buat ak x tenteram, mkan hati je, solat subuh pn kdg2 terfikirkan mimpi 2, sedih semacam je..subhanallah.. 

harapnya, biarla mimpi 2 kekal sebagai mimpi, dan x mnjadi reality.. mntak dijauhkan perkara mcm 2.. permudahkan urusanku yaAllah..hanya Engkau y memahami isi hati ini..makbulkan doaku n niat suciku itu.. permudahkan segala2nya yaRaBb..

2 la dia mimpiku semalam..25/5/2011..mimpi sebelum subuh, dlm pkul 5.45 pagi kot..cerite ini bukan rekaan semata2, n tiada kene mngena ngn y hidup atau mninggal dunia..salam kemaafan u semua, semoga sentiasa berbahagia mngecapi nikmat Allah y dikurniakan dgn penuh rasa syukur dan insaf.. all the best..

ila liqa'....maa' salamah:-)

wsalamwbt..

tahukah anda..??


Dunia ini diciptakan untuk akhirat.

“Dan kehidupan dunia ini hanya senda gurau dan permainan. Dan sesungguhnya negeri akhirat itulah kehidupan yang sebenarnya, sekiranya mereka mengetahui” ( Ar-Rum:64 )



Dari Abdullah bin Umar, r.a., katanya: Rasulullah s.a.w., memegang bahuku lalu bersabda: “Jadikanlah dirimu di dunia ini seolah-olah engkau orang dagang bahkan seolah-olah orang yang dalam perjalanan musafir. ” Dan semenjak itu Ibn Umar selalu berkata: “Apabila engkau berada pada waktu petang maka janganlah engkau tunggu datangnya waktu pagi dan apabila engkau berada pada waktu pagi maka janganlah engkau tunggu datangnya waktu petang dan ambillah peluang dari kesihatanmu itu membuat amal untuk masa sakitmu dan peluang masa hidupmu berbekal untuk matimu.(Bukhari)

Monday, 23 May 2011

"hanya diperlukan seminit untuk menafsir sseorang, sejam u mnyukai sseorang,  dan sehari untuk mncintai sseorang..namun, diperlukan seumur hidup untuk mlupakan sseorang.."

Wednesday, 18 May 2011

" .. jgn prnh mngeluh ats apa2 yg diberikn ALLAH kpdmu, khabarkn kpdNYA bhwa engkau ikhlas & b'syukur ats sgla kptusanNYA .. "




ku bersamaMU yaAllah...:-)

Monday, 16 May 2011

ade orang nk jiwang2


dh jd mcm blog pmpuan dh..hahaha..
..............................................................................................................................


Kadang2 kita takkan dapat memiliki org yg kita cintai

Kadang2 kita hanya perlu melihat kebahagiaan orang

kerana Tuhan menjanjikan seseorg yg mungkin lebih baik utk menyayangi diri kita

Hargailah org yg kita sayang

dan jgnlah memaksa cinta seseorang

Cinta tak boleh dipaksa , ia lahir tulus ikhlas dr hati

Jika benar kita menyintainya relakanlah dia bersama org yg disayangi

Sunday, 15 May 2011


yaALLAH...ku berserah kepadaMU..Engkaulah sebaik2-baik pngatur..andai itulah y terjadi, maka, itulah y aku terima,n itulah y ak redha..itulah y sebaik2nya..

yaAllah..berikan aku jodoh y terbaik, y dpt mngharungi susah n senang bersama, y memahami diriku dan y pling penting memahami agamaMU ini ..ameen100x..  :-)

kenangan ngn member2 DQ..gambang water park..bulan 4,2010 kot

diorang memang kawan2 terbaek..walaupan hanya setahun setengah kenal kt dQ, tp ukhuwah y terjalin tu sgt erat, mcm dh kenal bertahun2 lamenye..
best ngn diorang ni..
kalau buat satu2 bnde, akan ad btas2 nya..
TERBAEK!!!

hAti

dengan nama Allah y maha pemurah lg maha mengasihani

hati ini milik KAMU...yaAllah, bagilah aku kekuatan, untuk meneruskan perjuangan hidup ini y sesekali xkan berakhir, sehinggalah ke hujung nyawaku..
yaAllah, bantulah hamba MU ini, 
tunjukkan daku jalan y terbaik, 
jalan y lurus selurusnya, 
straight ke pintu syurgaMU itu yaAllah..
hati ini milik KAMU yaALLah..
hanya Engkau tempt aku bergantung..
hanya Engkau tmpt aku mengadu..

yaAllah..bersihkan hati y kotor ini ..
ampunilah dosa2ku..
dosa ibubapaku..
dosa guru2ku..
dosa kwn2ku..
dosa seluruh umat islam didunia ini yaALLah..

yaAllah, matikanlah aku dlm keadaan terbaik, dlm senyuman, dlm beribadat kepadaMU..
yaALLah..kekalkan nikmat y Engkau berikan kepadaku ini, selama2nye...

 


Saturday, 14 May 2011

Warkah Buat Ayahanda. Ceq nak Nikah Awal...


sekadar perkongsian u kawan2

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh…

Kepada ayah yang ku kasihi dan bonda yang ku cintai…

Apa khabar dengan keluarga di Malaysia? Semoga hendaknya dalam keadaan sihat dan mendapat rahmat ALLAH sentiasa.

Along pun tak berapa jelas mengapa along nak tulis surat ni kepada mak dan ayah. Rasanya sepanjang hidup ni, jarang benar along tulis surat untuk mak dan ayah. Selalunya kalau ada apa-apa pun, along selalu telefon saja berbanding untuk menulis surat. Tapi adakalanya juga, ada sesetengah perkara yang along tak boleh nak cakap melalui telefon dan lebih suka untuk membincangkannya dalam bentuk surat.

Dipendekkan cerita, along sebenarnya untuk meminta redha dari mak dan ayah untuk bernikah. Mungkin mak dan ayah terkejut apabila along cakap macam nie. along bercadang untuk bernikah dalam tempoh kurang dari satu tahun dari sekarang. along nak nikah nie bukan kerana nafsu semata-mata tapi hanya ingin menyempurnakan sebahagian dari agama. Selain itu, dengan nikah, along akan lebih terpelihara daripada melakukan sebarang maksiat kepada ALLAH.

Kadang-kala, along rasa hairan, masyarakat sekarang lebih suka anak-anak mereka ada boyfriend dan girlfriend. Kemudian dibenarkan pula berjalan berdua-duaan tanpa mahram perempuan tersebut. Perkara ini haram di sisi Islam. Sedangkan Islam telah memberikan satu jalan keluar yang baik dalam masalah ini iaitu dengan nikah.

along bukan terburu-buru untuk bernikah, tapi along nak mak dan ayah boleh faham konsep nikah yang sebenarnya di dalam Islam. Islam menganjurkan nikah adalah untuk mengurangkan berlakunya maksiat di dalam masyarakat seperti zina. ALLAH SWT berfirman:

“Dan janganlah kamu menghampiri zina…” (Surah al-Isra 17: 32)

Zina takkan terjadi di antara lelaki dan perempuan dengan serta-merta. Zina akan berlaku melalui beberapa step (langkah) yang menghampiri kepada zina sebagai contoh berjalan berduaan lelaki dan perempuan tanpa mahram (boyfriend dan girlfriend). Walaupun bertunang, Islam tidak membenarkan pasangan tunang tersebut untuk berdua-duaan tanpa mahramnya. Tunang bukan tiket untuk menghalalkan perhubungan antara lelaki dan perempuan. Ini hanya tradisi yang terdapat dalam masyarakat melayu. Islam menyuruh orang muslim untuk bernikah untuk menghalalkan hubungan tersebut.

Mengikut kajian yang dilakukan di sebuah universiti tempatan, 80% mahasiswa yang cemerlang adalah terdiri dari mereka yang telah berkahwin. Ini kerana pasangan yang telah berkahwin, merasakan mereka ada tanggungjawab yang harus mereka pikul, dan akhirnya mereka bersungguh-sungguh dalam pelajaran untuk mencapai kecemerlangan. Jadi, orang yang bagi alasan bahawa menikah sewaktu belajar akan mengganggu study adalah tidak tepat.

Di universiti along, ramai pelajar yang ‘bercouple’ dan mereka boleh belajar seperti biasa. Tapi, apa yang mereka buat tu adalah maksiat. Kan elok, kalau ibubapa mereka membenarkan mereka bernikah dan mereka pun boleh belajar seperti biasa. Yang ini adalah yang disuruh dalam Islam. Jadi apa perbezaannya? Yang satu, belajar tapi diiringi dengan maksiat (macam mana nak berkat ilmu yang belajar) dan yang satu lagi belajar dan telah pun menunaikan salah satu sunnah Rasul SAW. Sekarang pilihan di tangan kita, samada nak kepada benda baik atau buruk.

Mengenai calon, along takde lagi. Tapi, InsyaALLAH kalau mak dan ayah bagi along green light, masalah calon, mak dan ayah jgn risau (bagi tempoh 6-8 bulan), yang penting mak dan ayah bersedia.along lebih suka calon tu along yang pilih sendiri. Tapi tak bermakna mak dan ayah tak boleh memilih calon yang sesuai untuk along.

Mak dan ayah mungkin akan bertanya bagaimana pulak along akan memberikan nafkah zahir dan batin kepada isteri yang along nikahi nanti. Seperti yang along katakan awal-awal tadi, along nak nikah bukan kerana nafsu semata-mata. Dalam tempoh along belajar, dan kemungkinan juga perempuan tu juga sedang menuntut di unversiti, maka along akan buat syarat yang dipersetujui bersama untuk menangguhkan dahulu nafkah batin untuk tempoh tertentu. Dalam sirah Rasulullah SAW, Rasul bernikah dengan dengan Saiditina Aisyah ketika Aisyah berumur 9 tahun dan berumah tangga dengannya pada umur Aisyah mencecah 12 tahun. Ini bermakna Rasulullah menunaikan nafkah batin untuk Aisyah ketika mana Aisyah berumur 12 tahun, iaitu 3 tahun selepas menikah. Kalau dalam istilah kita dipanggil ‘nikah gantung’. Tak kisah lah apa pun namanya yang penting Rasulullah telah mencontohkan perkara seperti itu. Tapi selepas menikah, maka hubungan lelaki dan perempuan yang dulunya terbatas kini telah tiada. Kalau along telefon dia, along dapat pahala, along rindu kat dia, along dapat pahala, along bagi hadiah kat dia, along dapat pahala malahan kalau along keluar berdua-duaan dengannya adalah halal. Kan ini lebih baik dari mereka yang ber ‘couple’. Kalau pasangan yang belum menikah, mereka telefon sesama sendiri, dipanggil zina mulut dan telinga (dosa), rasa rindu di hati dipanggil zina hati (dosa), keluar berdua-duaan lagi, tambah lagi satu dosa. Jadi, along nak tanya pada mak dan ayah, adakah mak dan ayah sanggup untuk membiarkan anaknya untuk bergelumang dengan dosa atau mengikut Sunnah Rasul yang tercinta iaitu nikah. Sekarang pilihan di tangan kita…

Berkenaan nafkah zahir pula, memandangkan along masih belajar dan mungkin juga dia masih belajar, maka along akan berbincang dengannya untuk mempertimbangkan perkara ini. Nafkah zahir wajib along bagi sebagai suami walaupun dalam jumlah sedikit. Sebagai contoh, kalau nanti dia setuju untuk menerima RM 50 sebulan, maka along akan bagi dia yang sesuai dengan kehendaknya. Lagipun, untuk sementara waktu ini, biarlah mak dan ayahnya menanggung makan, minum dan pakaiannya walaupun sebenarnya ini tugas seorang suami. Tapi tak salah kalau ibu bapa sanggup untuk menyara kehidupannya sementara menunggu waktu apabila sudah bersedia berumah tangga. (minta dibezakan antara erti nikah dan berumah tangga). Macam sekarang ni lah, kalau nenek bagi mak baju sebagai hadiah, takkan mak tak terima dan bagi alasan kewajipan beri pakaian ini hanya terletak pada suami. Mak akan terima juga. Kalau nenek menjamu mak dengan makanan, mak jangan tak makan kerana dengan alasan yang patut menanggung makan minum kita adalah suami. Yang penting, isteri mesti redha dengan apa yang diberi oleh suami. Kalau mak dan ayah masih kurang jelas, mak boleh bertanya kepada ustaz mengenai masalah ini. Mak dan ayah jgn risau, sebelum along nak nikah, along akan jelaskan hal ini kepada bakal isteri along. Kalau dia menyetujuinya, alhamdulillah, kalau tak along tangguh dulu. Apa-apa pun, along tegaskan sekali lagi, along nikah ni bukan kerana nafsu semata-mata, tetapi adalah untuk memelihara seluruh anggota zahir dan batin ini dari terjebak ke lembah dosa.

along tengok semua sepupu along nikah awal dalam umur 22 tahun. along cadang pun gitu juga. Banyak juga kelebihan kahwin awal ni antaranya waktu along tua nanti, along tak risau sebab waktu tu anak-anak dah besar dan mungkin dah ada kerjaya sendiri. Kalau kahwin lambat, nanti waktu tua (dah pencen), ada anak-anak along nanti baru masuk darjah satu, ada yang ambik PMR dan SPM dan perlu banyak duit. Waktu dah pencen, nak harap wang pencen, sikit sangat. Mau tak mau, dah tua-tua kena kerja juga banting tulang nak sara anak-anak yang masih sekolah. Sepatutnya waktu tu, ajal nak dekat sampai, patutnya lebih banyak beribadat kepada ALLAH. (tak bermaksud sekarang tak perlu nak beribadat, ajal dan maut di tangan Tuhan. Tua pun mati, yang muda pun mati). along juga harap, anak-anak along nanti (kalau ada rezeki) akan dapat menerima belai kasih dari datuk dan neneknya sebelum mak dan ayah meninggalkan dunia yang fana ini.

Dan kelebihan yang lebih besar dari itu ialah kita dapat menundukkan pandangan dan nafsu kita dari bermaksiat kepada ALLAH di samping mengikut sunnah Rasul SAW. Dalam umur muda nie, macam-macam dugaan dan cabaran yang menanti. Punca maksiat ada di mana-mana. along tak nak along akan terjerumus ke dalam jurang dosa dan lebih-lebih lagi harapan mak dan ayah untuk tidak nak melihat anaknya untuk menderhaka kepada ALLAH dan Rasul.

along sebenarnya dah buat satu risalah mengenai nikah ni tahun lepas dan along dah pos ke rumah pada tahun lepas juga. Tapi sampai kat Mak Su, sebab along tak tulis nama mak dan ayah. InsyaALLAH dalam risalah tu along ada terangkan tentang konsep perkahwinan di dalam Islam.

Diharap mak dan ayah tak terkejut dengan kehadiran surat ini. along nak mak dan ayah terima surat sebagai satu surat biasa yang tak perlu untuk dijadikan isu keluarga yang besar. Sebab bagi along, kalau along membicarakan masalah ni, ia adalah satu yang normal sebab along pun seorang lelaki yang akhirnya akan bernikah jua. Mungkin saja along membicarakan hal nikah ni ketika mana along baru berusia 19 tahun (dalam tahun Islam, along dah 20 tahun). Tapi ini tak boleh dijadikan alasan untuk tidak menyetujui pendapat along ini. Diharap mak dan ayah dapat membaca surat dengan ikhlas tanpa dipengaruhi oleh mana-mana pihak. along tidak memaksa mak ayah untuk menyetujui seratus peratus apa yang along katakan ini, tapi jika ada kebenaran dalam hakikat, apa salahnya untuk kita menerimanya dengan hati yang lapang dan fikiran yang terbuka.

Kalau boleh jgn bagitau abg azmi dan kakak saudara yg lain, mungkin mereka tak setuju dengan keputusan along ini atas beberapa faktor. InsyaALLAH, kalau ada apa-apa nanti, along akan maklumkan kepada mereka. Sebenarnya bagi seorang lelaki, dia tak perlu untuk minta izin kalau nak nikah tetapi Islam menyuruh kita tidak membelakangi orang tua dalam kita nak buat keputusan. Sebab redha ALLAH adalah berserta dengan keredhaan mak dan ayah. Berbanding dengan perempuan, mereka harus minta izin, sebab ayahnya harus jadi wali dalam pernikahan nanti.

Akhirul kalam, doakan along di sini agar dipermudahkan urusan di dunia dan di akhirat. Kirim salam dengan semua keluarga di Selangor.


Puteramu,
Along

Thursday, 12 May 2011

Allah bersama orang yang sabar

sekadar perkongsian :-)

Sabar adalah satu sifat yang mulia. Dengan sifat sabar, kita bisa merubah lawan menjadi teman. Orang-orang yang sabar mempunyai keuntungan yang besar:
„Dan tidaklah sama kebaikan dan kejahatan. Tolaklah (kejahatan itu) dengan cara yang lebih baik, maka tiba-tiba orang yang antaramu dan antara dia ada permusuhan seolah-olah telah menjadi teman yang sangat setia.
Sifat-sifat yang baik itu tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang sabar dan tidak dianugerahkan melainkan kepada orang-orang yang mempunyai keuntungan yang besar.“ [Fushilat:34-35]

Allah menjanjikan surga kepada orang-orang yang sabar:
„Dan bersegeralah kamu kepada ampunan dari Tuhanmu dan kepada surga yang luasnya seluas langit dan bumi yang disediakan untuk orang-orang yang bertakwa,
(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan mema’afkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.“ [Ali Imran:133-134]
Ketika Abu Bakar tersinggung pada kerabatnya yang turut menyiarkan fitnah terhadap anaknya ‚Aisyah dan ingin menghentikan bantuan, turun ayat Allah yang melarang itu:
„Dan janganlah orang-orang yang mempunyai kelebihan dan kelapangan di antara kamu bersumpah bahwa mereka (tidak) akan memberi (bantuan) kepada kaum kerabat(nya), orang-orang yang miskin dan orang-orang yang berhijrah pada jalan Allah, dan hendaklah mereka mema’afkan dan berlapang dada. Apakah kamu tidak ingin bahwa Allah mengampunimu? Dan Allah adalah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang“ [An Nuur:122]
Memaafkan orang bisa mendapat pahala dan lebih utama:
„Dan balasan suatu kejahatan adalah kejahatan yang serupa, maka barang siapa memaafkan dan berbuat baik maka pahalanya atas (tanggungan) Allah. Sesungguhnya Dia tidak menyukai orang-orang yang zalim.“ [Asy Syuura:40]
„Tetapi orang yang bersabar dan mema’afkan, sesungguhnya (perbuatan ) yang demikian itu termasuk hal-hal yang diutamakan.“ [Asy Syuura:43]
„Jika kamu melahirkan sesuatu kebaikan atau menyembunyikan atau memaafkan sesuatu kesalahan (orang lain), maka sesungguhnya Allah Maha Pema’af lagi Maha Kuasa.“ [An Nisaa’:149]
Kadang dalam rangka taushiyah/dakwah orang sering berkata-kata buruk terhadap orang yang tidak sepaham. Padahal dalam surat Al Ashr kita diperintahkan untuk melakukannya dengan cara yang baik dan dengan kesabaran:
„kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal saleh dan nasehat menasehati supaya mentaati kebenaran dan nasehat menasehati supaya menetapi kesabaran.“ [Al Ashr:3]
Allah tidak suka dengan orang yang suka mencaci orang lain:
„Allah tidak menyukai ucapan buruk, (yang diucapkan) dengan terus terang kecuali oleh orang yang dianiaya. Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.“ [An Nisaa’:148]
Allah cinta dan bersama dengan orang-orang yang sabar:
„Dan taatlah kepada Allah dan Rasul-Nya dan janganlah kamu berbantah-bantahan, yang menyebabkan kamu menjadi gentar dan hilang kekuatanmu dan bersabarlah. Sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.“ [Al Anfaal:46]
Allah menyuruh kita sabar dan melarang kita marah meski kita dalam keadaan benar. Lihat bagaimana Allah mengecam Nabi Yunus yang marah kepada ummatnya yang jelas-jelas kafir:
„Maka bersabarlah kamu (hai Muhammad) terhadap ketetapan Tuhanmu, dan janganlah kamu seperti orang yang berada dalam (perut) ikan ketika ia berdoa sedang ia dalam keadaan marah (kepada kaumnya).“ [Al Qalam:48]
Menjadi orang yang sabar memang sulit. Sangat sulit. Mudah-mudahan Allah SWT memberi kekuatan bagi kita hingga bisa jadi orang yang sabar dan dekat denganNya.
Di bawah adalah doa agar diberi Allah kesabaran dan wafat dengan akhir yang baik (Husnul Khatimah) di mana kita bukan hanya dicintai Allah, tapi juga manusia:

“Ya Tuhan kami, limpahkanlah kesabaran kepada kami dan wafatkanlah kami dalam keadaan berserah diri kepada-Mu” [Al A'raaf 126]

Wednesday, 11 May 2011

.:: cinta hanya milikMU ::.

Ya ALLAH…
Berdiri di tangga kemewahan, kenikmatan dan kesenangan
Keindahan dunia ini menganggu ku
Kemanisan hubbu dunya ini mencarik-carik imanku
Dimanakah aku tanpa kecintaan padaMU

Aku runsing Ya ALLAH
Aku berlari ke sana dan ke sini
Aku mencari dan terus mencari
Dimanakah ku tagih cinta Ilahi
Bagaimana harus ku bayar nikmat yang Kau beri
Sedang aku tidak diuji
Maka saat aku tidak diuji, adalah ujian yang terbesar sekali
Andai bisa aku berbicara denganMU
Dan ku harap Kau mendengar pengaduanku
Sungguh aku bukan bercakap kosong
Inilah keluhan hatiku
Yang merindu cinta MU, yang mengharap keredhaan MU….

Ampuni aku Ya ALLAH
Aku lemah lagi tak bermaya
Melawan sesuatu yang digelar fana dunia
Aku tak mampu Ya ALLAH,
Belenggu ini menghimpit ku…
Belenggu ini menghiburkan hatiku
Sehingga aku senang dengannya
Sehingga aku takut kehilanganna
Sedang cintaMU itu sangat luar biasa…
Sedang cintaMU itu lebih dari segala-galanya…

Sungguh aku tak layak Ya ALLAH menghampiri syurgaMU
Dan pasti menggeletarlah seluruh tubuhku mendengarkan api nerakaMU
Lalu ke manakah langkahku
Selayaknya dimanakah tempatku
Atas redhaMU ya Rabbi..
aku hanya menuruti
Andai aku diseksa, kan aku patuhi
Asalkan Kau meredhai hidupku ini

Terima Kasih Ya ALLAH kerana sudi menyayangi diri ini
Terima Kasih Ya ALLAH kerana sering mendengar pengharapan serta pengaduanku
Terima Kasih Ya ALLAH kerana sering bersama-sama denganku,
tak kira apa keadaan imanku
Sesungguhnya Ya ALLAH,
cinta ku hanya milikMU…


"Demi Allah yang Esa, sesungguhnya tidak disediakn jalan yag mudah untuk menuju cintaMU, mnitis air mata tatkala merasa semakin jauh.. Tetapi janji Allah tetap segar & mekar tiada pengkhianatan.. Kerana ku tetap yakin, Allah mengatakan: "Wajiblh cintaKU kepada orang-orang yang berkasih sayang padaKU.."

~(As-Syahid Hassan al-Banna)~

Tuesday, 3 May 2011

terkenangkan D0sa2

Dikala ku sujud,
rasa kerdil dan hina,
menyelubungi diriku,
dosa lalu,
apakah ada pengampunan buat diriku...

titikan tangisan kehambaan, 
ku zahirkan tika sujud itu,
mengharap ia manifestasi,
buat taubatku ..
pada Rabb yang agung..

Dosa lalu,
hinanya aku..
   mengapa masa itu aku seperti itu?
    kenapa dengan aku?
     kenapa dengan aku?
  Ya Tuhan..
   Ampunilah aku..
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...